Før du overhovedet kan komme i gang med at bygge din egen private cloud skal du bruge noget hardware (servere). Det kan være uoverskueligt at finde ud af hvad man skal bruge herunder:
Producent
CPU
RAM
Harddisk – konfiguration af samme
Netkort
Central storage eller distribueret storage
Det første jeg kigger på er producenten – og det er nok mere eller mindre en smagssag. Når det er sagt, så mit førstevalg baseret på hvad jeg nemt kan få fat i på brugtmarkedet – eller refurb (refurbished) – som det populært bliver kaldt. Det er der flere grunde til:
Værdien styrtdykker hurtigere end en brugt luksusbil
Det er godt for miljøet – hvis man kan tale om det. Genbruge i stedet for at købe ny-produceret.
I modsætning til at hvad hardwareleverandører vil fortælle dig, så er er levetiden lang, og udviklingen i dag går primært på mindre strømforbrug.
Alt det taget i betragtning så vil jeg når jeg skal bygge en privat cloud kigge på HP og Dell. De er begge lige så mainstream som Volkswagen er i bilmarkedet. Udvalget er stort, og reservedele er til at få fingre uden større besvær – så længe du holder dig til standardmaskinerne.
For at komme i gang skal vi bruge en maskine med nogle lokale diske. Så jeg går med en HP Proliant DL360 Gen10. Kig på ebay.de eller Bargain Hardware. Især ebay kan byde på nogle gode tilbud, og en anstændig maskine med 2 CPU’er, 256GB ram og plads til 8 x 2,5″ harddiske/SSD kan ofte findes til 5000 eller mindre. Den gør det formodentlig næsten på niveau med en spritny hvor du skal af med 50.000+, så her er MANGE penge at spare. Bevares du får ikke 3 års next businessday service osv. men mon ikke du kan finde luft i det resterende budget til at have en på lager, købe en serviceaftale eller bare nyde at du ikke skal have flere penge op ad lommen.
Til diske skal du kigge på hvor meget du planlægger at installere – eller hvor mange VM’er du skal have kørende. Jeg plejer at sige 2 x 120GB til selve OS/Hypervisor i spejl. Og 4 – 6 diske til data i RAID6.
Skal du bruge central storage. SAN eller NAS så ændrer billedet sig lidt, og det vil jeg skrive om i en seperat artikel.
NU er du faktisk klar til at lave den første – og mest basale del af din infrastruktur – hypervisoren – eller dine privat cloud. Men det bliver en anden dag. 🙂
No responses yet